Импровизация с малини

Този пост го грозеше сериозна опасност да не стигне до блога по две причини.

Първо, прогнозираните 3 дни лошо време в София прераснаха в цяла седмица. Лятото буквално си взе дълъг и несъгласуван с никой отпуск, сиви и тежки дъждовни облаци се насадиха трайно над града, а живакът в термометрите падна под 18 градуса. Аз лично много се ядосах от тази наглост на времето и очаквам да бъда компенсирана с циганско лято, което да продължи минимум до Коледа. Та, докато чаках подходящо време за снимки, почти изядохме всички бурканчета и за малко да няма какво да снимам.

Второ, понеже десертът се роди като спонтанна идея, докато дойде ред за писане на публикацията, започнах да забравям количествата на продуктите, които използвах.

В крайна сметка слънцето отново грее, едно бурканче оцеля и за звездния си миг пред обектива, а рецептата определено си струва да бъде записана, защото се получи невероятно свежа и вкусна 🙂

Продуктите (за 4 бурканчета):

1 опаковка бишкоти (200 гр.)

500 гр. маскарпоне

4 яйца

200 мл. еспресо

4 с.л. захар

60 гр. сурови лешници

4 с.л. чиа

400 гр. малини

1 стрък свежа мента

Приготвяне:

Приготвя се 200 мл. еспресо, подслажда се на вкус и се оставя да изстине.

Белтъците се разделят от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг. Към жълтъците се прибавя захарта и се разбиват с миксер до хомогенност. Към жълтъчената смес се добавя цялото количество маскарпоне и отново с разбива с миксер до еднородност. Прибавят се разбитите на сняг белтъци и се разбърква добре с шпатула. Получената смес се разделя на две равни части и към едната се добавят семената от чиа и се разбърква отново.

Бишкотите се потапят в охладеното еспресо само от едната страна и се подрежда един ред от тях на дъното на всяко бурканче. Слага се и пласт от крема с чиа. Върху него се посипват малини и накълцани лешници. Подрежда се втори ред от потопени в еспресото бишкоти и се завършва с пласт от другия крем.

Готовите бурканчета се затварят и се прибират в хладилник за една нощ. Преди консумация всяко бурканче се декорира с много малини и свежа мента.

Импровизация с малини

Импровизация с малини

Импровизация с малини

Лято в бурканче

Импровизация с малини

Малини и мента – страхотна комбинация

Импровизация с малини

Малина

Импровизация с малини

Мента

Импровизация с малини

Малини и лешници

Импровизация с малини
Порции 4
Отпечатване
Време за приготвяне
5 min
Време за готвене
25 min
Общо време
30 min
Време за приготвяне
5 min
Време за готвене
25 min
Общо време
30 min
Продукти
 1. 1 опаковка бишкоти (200 гр.)
 2. 500 гр. маскарпоне
 3. 4 яйца
 4. 200 мл. еспресо
 5. 4 с.л. захар
 6. 60 гр. сурови лешници
 7. 4 с.л. чиа
 8. 400 гр. малини
 9. 1 стрък свежа мента
Инструкции
 1. Приготвя се 200 мл. еспресо, подслажда се на вкус и се оставя да изстине.
 2. Белтъците се разделят от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг. Към жълтъците се прибавя захарта и се разбиват с миксер до хомогенност. Към жълтъчената смес се добавя цялото количество маскарпоне и отново с разбива с миксер до еднородност. Прибавят се разбитите на сняг белтъци и се разбърква добре с шпатула. Получената смес се разделя на две равни части и към едната се добавят семената от чиа и се разбърква отново.
 3. Бишкотите се потапят в охладеното еспресо само от едната страна и се подрежда един ред от тях на дъното на всяко бурканче. Слага се и пласт от крема с чиа. Върху него се посипват малини и накълцани лешници. Подрежда се втори ред от потопени в еспресото бишкоти и се завършва с пласт от другия крем.
 4. Готовите бурканчета се затварят и се прибират в хладилник за една нощ. Преди консумация всяко бурканче се декорира с много малини и свежа мента.
Защо не?! http://mirenaancheva.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *