Телешки стекове със салата

Противно на повсеместните нагласи, аз не прекарвам часове в кухнята. Моите гозби са от категорията – бързи и това не се променя и по празниците.

Доста поредни години прекарах в „биене на печат“ по нотариални кантори и ми се наложи да се специализирам с експресната кухня. Декември е най-натовареният месец в нотариалната работа. Традиционно и всяка година през декември Свървша светът. Сделки, отлагани с месеци изведнъж стават жизненоважни за страните и трябва да се случат веднага и за вчера. По родните места се прибират разни „вносни люде“, задължително позабравили български, превзети и с тонове претенции, подхващат си административната бумащина, наред с наздравиците с родата, и неизбежно се нуждаят от тонове нотариални заверки, „които никой друг по света не им изисква, но само в България са необходими“. Тези ми бяха любимите! За времето докато ми мрънкат можех да заверя три пъти повече документи. Подразбира се, че през декември работното време на кантората става направо двойно (или ако позволиш на Нотариуса 24/7) и 31-ви също е работен ден – за мен (шефчето отива да кара ски 😊). Та на коледната и новогодишната трапеза сядах полуприпаднала и ми трябваше доста време да се сетя кое е нож и кое вилица.

Тази година моят декември е различен – аз съм господар на времето си, не се срещам ежедневно с орди орки /знам, че звучи грубо, но не ми пука/, и ако искам мога да изляза дъъълга коледна ваканция😊

Та, поотклоних се от основната тема на поста – време е за рецептата.

Хубаво телешко месо по нашите ширини си е екзотика, но ако купите месо внос и от по-високия ценови клас, ще постигнете добри резултати.

Най-важно е на какво ще го печете. У нас това лято се сдобихме с великолепно барбекю и смело мога да заявя, че вкусът на печеното месо премина на съвсем друго ниво.

Продуктите:

Телешки стекове

Микс зелении – бейби спанак, рукола, лоло росо, айсберг и др.

Червени чушки

Чери домати

Микс семена – ленено, бял сусам, черен сусам, тиквени семки

Сол

Черен пипер

Зехтин

Балсамов оцет

Приготвяне:

Месото трябва да придобие стайна температура. Това е важна стъпка от рецептата и е нужно да го извадите от хладилника около половин час преди печене. След това стековете се подсушават добре с кухненска хартия, посоляват се от двете страни, поръсват се с прясно смлян черен пипер и се намазняват леко със зехтин.

Барбекюто трябва да е много добре загряло – буквално да пуши.

Стековете се изпичат по 4-5 минути от всяка страна, като за да се получи шарката на ромбове се завъртат на всеки две минути.

След изпичане месото трябва да почине поне 5 минути, за да не изтекат соковете му при разрязване.

Приготвянето на салатата е елементарно – всички зелении в купа, нарязани на кръгчета червени чушки, чери доматите нарязани на половинки или червъртинки (според големината им), сол, зехтин и малко балсамико.

След сервиране в чиниите салатата се поръсва с микс семена.

Хубавото червено вино е задължителна компания на ястието, както и да го споделите с любими хора 😊

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *