пилешка супа

Пилешка супа

Бях злоядо дете. Супата никога не ми е била от любимите блюда. Години назад, когато вече можех да сготвя добре не една „засукана“ манджа, правенето на супа все още си беше предизвикателство за мен. Не знам защо се ужасявах, че заставам в неравна битка срещу вряща тенджера с вода и нямам ни най-малка представа какво да сложа вътре. Пилешката супа ми се струваше най-непостижимата от всички, защото в рода на съпруга ми се носеха легенди за прословутата пилешка супа на баба му, на която се приписваха заслугите за излекуването на не един тежки зимни грипове. Един мразовит ден преди няколко години, когато гнойната ангина ни беше навестила вкъщи, си казах, че е време да усвоя умението за „лечебната“ супа. Истината е, че страховете ми от провал се оказаха напълно неоснователни и днес правя страхотна пилешка супа 🙂

пилешка супа

Пилешка супа

Продуктите:

2 пилешки бутчета (горна и долна част)

1 средна глава лук

1 среден морков

1 голям картоф

3 с.л. олио

1 ролка фиде

1 яйце

3-4 с.л. кисело мляко

¼ връзка магданоз

Приготвяне:

Пилешките бутчета се сваряват. Изваждат се от тенджерата и се обезкостяват, а бульонът се прецежда през фина цедка. При обезкостяването изхвърлям и кожата, и хрущялите. Оставям само хубаво чисто месо. Съпругът ми се шегува, че всяка баба би изпаднала в ужас като види как разхищавам материал като изхвърлям това, което тя би използвала за направата на самата супа 🙂

На силно загрят котлон се слага тенджера с незалепващо покритие, налива се олиото и в него се задушават ситно нарязаните лук и морков за 2-3 минути. Котлонът се намалява на средна сила и се сипва прецеденият пилешки бульон и, ако е нужно, се добавя топла вода, докато общата течност достигне 2 литра. Слага се нарязаният на дребно картоф и нарязаното на дребно пилешко месо. Варят се до готовност на зеленчуците. Добавя се фидето и варенето продължава според указанията на опаковката на фидето за неговата готовност.

За по-голяма плътност и повече енергия за преборване на болестта правя и застройка. Яйцето се разбива добре и се смесва с киселото мляко до хомогенна смес. Прибавя се постепенно по черпак от течността на супата при непрекъснато бъркане, за да не се пресече яйцето, докато яйчената смес достигне температурата на супата. Застройката се излива в тенджерата със супа при непрекъснато бъркане. Прибавя се наситнения магданоз и супата е готова за сервиране в компанията на препечени филийки и резен лимон, който се изцежда в купата със супа преди консумация.

пилешка супа

Пилешка супа

 

Пилешка супа
Порции 6
Отпечатване
Време за приготвяне
10 min
Време за готвене
1 hr
Общо време
1 hr 10 min
Време за приготвяне
10 min
Време за готвене
1 hr
Общо време
1 hr 10 min
Продукти
 1. 2 пилешки бутчета (горна и долна част)
 2. 1 средна глава лук
 3. 1 среден морков
 4. 1 голям картоф
 5. 3 с.л. олио
 6. 1 ролка фиде
 7. 1 яйце
 8. 3-4 с.л. кисело мляко
 9. ¼ връзка магданоз
Инструкции
 1. Пилешките бутчета се сваряват. Изваждат се от тенджерата и се обезкостяват, а бульонът се прецежда през фина цедка.
 2. На силно загрят котлон се слага тенджера с незалепващо покритие, налива се олиото и в него се задушават ситно нарязаните лук и морков за 2-3 минути. Котлонът се намалява на средна сила и се сипва прецеденият пилешки бульон и ако е нужно се добавя топла вода докато общата течност достигне 2 литра. Слага се нарязаният на дребно картоф и нарязаното на дребно пилешко месо. Варят се до готовност на зеленчуците. Добавя се фидето и варенето продължава според указанията на опаковката на фидето за неговата готовност.
 3. Яйцето се разбива добре и се смесва с киселото мляко до хомогенна смес. Прибавя се постепенно по черпак от течността на супата при непрекъснато бъркане, за да не се пресече яйцето докато яйчената смес достигне температурата на супата.
 4. Застройката се излива в тенджерата със супа при непрекъснато бъркане.
 5. Прибавя се наситнения магданоз.
Защо не?! https://mirenaancheva.com/

1 Коментар

 1. Pingback: Руло от бутер тесто - Защо не?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *