Сладко от люти чушки

Както вече споделих тук преди време, пролетта превърнах едната тераса в мини градина за зелении. Сред колекцията ми има 5 корена различни видове люти чушки, които дават доста добра реколта. И понеже ни е непосилно да ги изхрупаме всички сурови, реших да ги превърна в сладко.

В годините назад не веднъж съм си изгаряла ръцете жестоко с люти чушки и този път под въздействието на кофти спомени и откровен мързел, реших да не махам семките на чушлетата. Признавам, че сладкото ще е съвършено ако е без семки и горещо препоръчвам на всеки, който реши да изчисти семките, да използва дебели гумени ръкавици, за да не страда след това.

Продуктите:

250 гр. микс люти чушки

1 кг. сладки червени чушки

1 голям лимон

350 гр. кафява захар

1 ч.л. канела

Аз направих два варианта на сладкото – едното с гореописаните съставки, а другото с по-малко захар (около 150-гр.) и без канела, защото в канелата може да има следи от глутен.

Приготвяне:

Сладките чушки се почистват от дръжките и семките и се режат на малки парчета. Смилат се в чопър до дребни парченца, не до пюре.

На лютите чушки се махат само дръжките (за мързеливци), и се почистват от семките (за ентусиасти и перфекционисти). Те също се смилат в чопър.

И двата вида чушки се изсипват в тенджера. Добавя се сокът на лимона и настърганата му кора, захарта и канелата.

Сладкото се вари на котлон на средна степен до готовност и желаната гъстота. Периодично се разбърква. Аз го варих около 2 часа и 15 мин. След това го изсипах докато е още горещо в стъклени бурканчета и ги затворих. Преспа завито в хавлиена кърпа от следващия ден „живее“ в хладилника ни. Не съм на ТИ със стерилизацията и консервацията на буркани и не знам дали ако се съхранява извън хладилник ще е проблем.

Сладкото върви идеално с бри, камамбер, месо и „пожарът“ от него се гаси с обилно количество вино 🙂

Припомням и друга моя много любима рецепта с люти чушки – тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *