Октопод - мисия възможна

Октопод – мисия възможна

Приготвянето на крехък октопод е в списъка ми с кулинарни върхове за покоряване от много време насам. Регулярно влизам в битка с някой екземпляр и да си призная, до сега резултатът никога не е бил в моя полза.

Взаимоотношенията ми с октопода силно напомнят одисеята ми с телешкото месо 🙂 Тези твари са доста трудни за приготвяне – ако ги готвиш недостатъчно време, стават жилави, ако ги готвиш повече време – стават още по-жилави. Затова не разчитам само на указаното в рецептите време за готвене, а се навъртам често около котлона и регулярно безмилостно бода пипалата.

Аз съм си рогата (не само като зодия) и не мога да се оставя вечно да ме побеждава главоного мекотело. Рецептите и „тайните“ за приготвянето на октопод, на които съм попадала са многобройни. Според едни е препоръчително да се вари с коркови тапи, защото същите отделят ензим, който спомага окрехкотяването на месото. Други препоръчват животното да се пуска последователно, за по няколко минути, в съд с вряща вода и в такъв с ледена. Според трети рецепти, за да се отпуснат мускулните влакна на октопода, е необходимо същият да бъде жестоко ударен, не по малко от 40 пъти, в скалите, веднага щом е уловен. Натъквала съм се и на препоръки преди готвене мекотелото да се центрофугира в пералнята. Преди време пък една гъркиня ми каза, че октопод се вари без вода, като след размразяването му се слага в тенджера на котлон, включен на най-ниската си степен и се оставя там за час. /Получи се нещо средно между каучук и пластмаса, в което спокойно може да укривиш вилица и изтъпиш нож./ И още и още….

Опитвала съм различни похвати (с изключение на боя в скалите, по обективни причини и центрофугирането поради респект към вярната ми помощница – пералнята) и както споделих по-горе, резултатът никога не ме е удовлетворявал напълно. До последния ми опит – приготвих чуден крехък октопод. Не знам на животно ли случих, на рецепта ли или на комбинация от двете, но си облизахме пръстите.

Продуктите:

1 бр. дълбоко замразен октопод с тегло 1 кг.

2 бр. лимони

6-7 с.л. зехтин

4-5 пера пресен лук

100 мл. бяло вино

Риган

Черен пипер

Сол

Приготвяне:

Октоподът се оставя за няколко часа в студена вода до пълното му размразяване.

Почиства се от вътрешностите и се измива обилно с вода.

Слага се на котлона в около 2 литра вода и след като тя заври, котлона се намалява на средна температура. Вари се около 45 минути или докато при бодване с вилица ви се стори достатъчно крехък. Веднага се потапя в студена вода, за да се спре процесът на варене.

Маринова се за няколко часа в зехтин, сока от един лимон, виното и перата пресен лук.

Преди сервиране пипалата се запичат за по минута от всяка страна в тиган със сгорещен зехтин. Поръсват се с риган, черен пипер и сол.

Октопод - мисия възможна

Вкусотия

Октопод - мисия възможна

Страхотен цвят

Октопод - мисия възможна

Вендузи

Октопод - мисия възможна

Средиземноморски разкош

Октопод - мисия възможна
Порции 3
Отпечатване
Продукти
  1. 1 бр. дълбоко замразен октопод с тегло 1 кг.
  2. 2 бр. лимони
  3. 6-7 с.л. зехтин
  4. 4-5 пера пресен лук
  5. 100 мл. бяло вино
  6. Риган
  7. Черен пипер
  8. Сол
Инструкции
  1. Октоподът се оставя за няколко часа в студена вода до пълното му размразяване.
  2. Почиства се от вътрешностите и се измива обилно с вода.
  3. Слага се на котлона в около 2 литра вода и след като тя заври, котлона се намалява на средна температура. Вари се около 45 минути или докато при бодване с вилица ви се стори достатъчно крехък. Веднага се потапя в студена вода, за да се спре процесът на варене.
  4. Маринова се за няколко часа в зехтин, сока от един лимон, виното и перата пресен лук.
  5. Преди сервиране пипалата се запичат за по минута от всяка страна в тиган със сгорещен зехтин. Поръсват се с риган, черен пипер и сол.
Защо не?! http://mirenaancheva.com/

 

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *