касапски сарми

Касапски сарми или предизвикателството на грозния модел

Едно от малкото хубави страни на студеното време са типично зимните гозби. Има ястия, които просто по никакъв начин не ми се връзват с топлото време. Например сармите. Майка ми е майстор на постните зелеви сърми, свекърва ми пък правеше много добре миниатюрни лозови сармички. Предвид тази ситуация и факта, че обречени битки ненавиждам, никога не съм се и опитвала да се вихря с постните сарми. Обаче (макар и да звучи много нескромно), никой във фамилията не може да ме победи в приготвянето на касапски сарми. Тайната ми подправка е сминдух, рецептата ми е изцяло моя, тренирана е многократно, подобрявана е с годините и е с претенции за почти съвършеност. Пу, пу, умря циганката, дето ме хвалеше 🙂

Та, с правенето на касапските сарми проблеми нямам. Със снимането им обаче нещата далеч не стоят по същия начин. Думата „фотография“ в буквален превод от старогръцки означава рисуване със светлина. Тъй да се каже, при фотографията светлината е всичко. Не е толкова важно какво снимаш, а светлината, при която го правиш.

Да снимаш сарми в мъгливо и сиво време, се оказа изключително изпиляващо нервите и съсипващо самочувствието ми занимание. Сармата сама по себе си не е красавица. Като добавим липсата на добра светлина и моите минимални умения за създаване на декор, положението става направо трагично. Местих се къде ли не из апартамента, използвах целия наличен арсенал от лампи и осветителни тела, опитвах със статив, без статив, изпоцапах всички чинии….. Каквито и напъни да правех, не можех да направя снимка, на която сармите да не изглеждат като веднъж вече ядени.

Изнервих се до разтреперване на ръцете. Зарязах снимането и излязох на разходка със себе си. В последните месеци често усещам метално-киселия вкус на провала и идеята да се оставя да ме победят сарми ми се видя ужасяваща.

Прибрах се настървена, че ще снимам проклетите сарми докато припадна, после ще се освестя и ще ги снимам пак, но докато не направя поне един кадър „Изяж ме“, няма да се откажа. Защото да се откажеш е най-лесно, но да живееш с отказа си е страшно. 378 кадъра по-късно не се почувствах победител. Знам, че мога и повече. Но не се чувствам и победена. Щом не се отказах днес, няма да се откажа и утре. Методично и упорито ще постигна това, което искам. И това не се отнася само до снимането на сарми.

Продуктите:

3 стръка праз лук

1 средно голяма кисела зелка

700 гр. свински гърди

200 гр. пушен бекон

5 с.л. ориз

5 с.л. олио

2 ч.л. сминдух

Черен пипер на вкус

касапски сарми

Продуктите

Приготвяне:

Свинските гърди се нарязват на съвсем малки парчета. Стръковете праз лук се разполовяват по дължината и се режат на дребно.

В загрятото олио се слагат парченцата свински гърди и се запържват до побеляване. Овкусяват се с черен пипер и се добавя нарязаният праз лук и оризът. Бърка се докато празът омекне. Добавя се нарязаният на ситно бекон и всичко се поръсва със сминдух.

касапски сарми

Плънката

Разбърква се много добре и се завиват сармите.

касапски сарми

Сарма

Подреждат се в глинен гювеч. Налива се около 100 мл. зелева чорба. По желание се слага в гювеча и една сушена червена чушка за аромат. Пече се на 180 градуса за час и половина.

касапски сарми

Готови за печене

Гарантирам, че по-вкусни сарми не сте яли.

касапски сарми

Готова касапска сарма

касапски сарми

Две сарми

касапски сарми

Касапска сарма отвътре

касапски сарми

Последен опит

Касапски сарми
Порции 4
Отпечатване
Време за приготвяне
20 min
Време за готвене
1 hr 50 min
Общо време
2 hr 10 min
Време за приготвяне
20 min
Време за готвене
1 hr 50 min
Общо време
2 hr 10 min
Продукти
 1. 3 стръка праз лук
 2. 1 средно голяма кисела зелка
 3. 700 гр. свински гърди
 4. 200 гр. пушен бекон
 5. 5 с.л. ориз
 6. 5 с.л. олио
 7. 2 ч.л. сминдух
 8. Черен пипер на вкус
Инструкции
 1. Свинските гърди се нарязват на съвсем малки парчета. Стръковете праз лук се разполовяват по дължината и се режат на дребно.
 2. В загрятото олио се слагат парченцата свински гърди и се запържват до побеляване. Овкусяват се с черен пипер и се добавя нарязаният праз лук и оризът. Бърка се докато празът омекне. Добавя се нарязаният на ситно бекон и всичко се поръсва със сминдух. Разбърква се много добре и се завиват сармите.
 3. Подреждат се в глинен гювеч. Налива се около 100 мл. зелева чорба. По желание се слага в гювеча и една сушена червена чушка за аромат. Пече се на 180 градуса за час и половина.
Защо не?! https://mirenaancheva.com/

2 коментара

 1. Почти всеки проблем може да се превърне в благоприятна възможност. Предлагам отделен постинг с всичките „несполучливи“ снимки на сърмите, конкурс за читателите да изберат тяхната любима снимка, томбола за избралите снимката с най-много гласове, и готварски клас у вас за победителя от томболата.

  1. Идеята за конкурс и томбола отдавна се „пече“, но определено няма да измъчвам читателите със снимки, които самата аз не искам да разглеждам 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *