овесени бисквити

Забавна закуска от овесени бисквити

Откакто преди няколко месеца замених готварската престилка и черпака с костюм и писалка, времето ми започна да тече още по-безмилостно бързо. Късата продължителност на деня, студеното време, което ме тръшка всяка година в апатично настроение, лошата ми подредба на приоритети и фактът, че така и не се организирах да си купя комплект за осветление за снимки, доведоха до липсата на нови рецепти, които да споделям в блога. Слагам край! Пролет е! Ново начало! Измитам апатията, отварям широко прозореца, поглъщам свежия въздух и попивам слънчевите лъчи. Време е за хубави неща!

За тази пролет си поставих няколко предизвикателства, две от тях са – да възобновя постовете в блога и да се науча отново да ходя на токчета (от време на време) 🙂 . Честно казано мисля, че с второто ще имам по-сериозен проблем, но съм оптимист.

Първата рецепта, след голямото затишие, е провокирана от желанито ми да преборя яденете на кроасани за закуска. Пустите му меки кифлички са страшно вкусни и съм убедена, че ги забъркват с нещо, водещо до пристрастяване, но същевременно си давам сметка, че са далеч от пълноценна и здравословна храна. Запретнах ръкави, впрегнах въображеието си и съдържанието на кухненските шкафове и опитах да предложа на детото здравословен и забавен старт на деня.

Ден1: Детето се забавлява с вида им, но отказа да ги опита.

Ден 2: Охлювите още са забавни, но все така не са за ядене.

Ден 3: Развявам бялото знаме и се примирявам, че ще си изям сама цялата кутия. Грейнало е ярко слънце и решавам да се възползвам да снимам. Докато си нагласям статива, Кари се шмугва отпред, грабва една бисквитка, отхапва и заявява на висок глас: „Мммммм, мнооого са вкуууусни!“

Надувам се като пуяк! 🙂 🙂 🙂 

Продуктите:

130 гр. фини овесени ядки

80 гр. кокосови стърготини

170 гр. брашно

110 гр. масло

50 гр. мед

50 гр. кафява захар

8 с.л. вода

1 с.л. натурално какао

1 ч.л. сода бикарбонат

Приготвяне:

В голяма купа се смесват овесените ядки, брашното, кокосовите стърготини, захарта и какаото. Разбъркват се добре.

На водна баня се разтопяват маслото, медът и водата. След като всичко се хомогенизира се добавя содата, разбърква се енергично и мокрите съставки се смесват със сухите. Разбърква се докато се получи ронливо тесто.

Фурната се загрява до 180 градуса. Две големи тави се покриват с хартия за печене.

С мокри ръце се оформят първо топки с големината на топче за тенис, които след това се сплескват на бисквити с диаметър около 6-7 см. Оформят се и „телата“ и „главите“ за охлюви или каквото ви роди въображението. Пекат се 12 минути и се оставят да се охладят напълно. Могат да бъдат съхранявани в затворен съд няколко дни.

Охлювите се декорират с плодове по избор.

овесени бисквити

Най-вкусните овесени бисквитки

овесени бисквити

Охлюви с къщички от ябълка и банан, „залепени“ с йогурт

овесени бисквити

Чудесна компания на млякото

IMG_0164

 

овесени бисквити

„Мммммм, мнооого са вкуууусни!“

 

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *