Салата от спанак, рукола и бекон

Тази салата си я подреждам в раздел „Да си оближеш пръстите“. Получи се толкова вкусна и красива, че съпругът ми каза: „ Да дойдат от „Н….“ да ги научиш как се прави салата! :)“ Предисторията е, че предния ден излязохме да хапнем за обяд навън, за да се възползваме от последните слънчеви есенни дни. Спряхме се на известна верига заведения. Да, слънце на терасата в ресторанта имаше и с това се изчерпа всичко положително от обяда ни. Храната беше повече от посредствена и в крайно оскъдно количество, от обслужването имаше доста какво да се желае, а сметката беше обратнопропорционална на качеството на услугата. Това остави леко кисел вкус в устите ни и реших на следващия ден да го изтрия с нещо по моя рецепта.

Ето и необходимите продукти /за две порции/:

250 гр. спанак

50 гр. рукола

100 гр. бекон

5-6 мариновани сушени домата

30 гр. сирене Семикурадо

Хималайска сол

Оцет Балсамико

Приготвяне:

Спанакът се почиства от жилите и се накъсва на парчета. Смесва се с руколата. Посоляват се с хималайска сол, поръсват се с няколко капки балсамико и 2 с.л. от зехтина, в който са мариновани сушените домати. Скоро научих, че при овкусяване на салати задължително първо се слага солта и последен зехтинът, защото зехтинът правел нещо като филм върху зеленчуците и солта нямала никакъв шанс. Аз така или иначе и преди тази информация винаги започвах със солта, но този навик беше изграден по чиста случайност. 

Беконът се слага в загрят на среден огън тиган и се запича. /Когато тиганът не е много силен мазнината на бекона се топи и той става хрупкав./ 

В чинията за сервиране се слагат овкусените спанак и рукола, посипват се наситнените сушени домати, няколко резена бекон и се завършва с настъргано Семикурадо. 

За още по-засищащ вариант идеално се съчетава и с препечена филийка пълнозърнест хляб.IMG_0025-4

Салата от спанак, рукола и бекон
Порции 2
Отпечатване
Време за готвене
10 min
Общо време
10 min
Време за готвене
10 min
Общо време
10 min
Продукти
  1. 250 гр. спанак
  2. 50 гр. рукола
  3. 100 гр. бекон
  4. 5-6 мариновани сушени домата
  5. 30 гр. Семикурадо
  6. Хималайска сол
  7. Оцет Балсамико
Инструкции
  1. Спанакът се почиства от жилите и се накъсва на парчета. Смесва се с руколата. Посоляват се с хималайска сол, поръсват се с няколко капки балсамико и 2 с.л. от зехтина, в който са мариновани сушените домати.
  2. Беконът се слага в загрят на среден огън тиган и се запича.
  3. В чинията за сервиране се слагат овкусените спанак и рукола, посипват се наситнените сушени домати, няколко резена бекон и се завършва с настъргано Семикурадо.
Защо не?! http://mirenaancheva.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *