брускети с хамон

Брускети с хамон

Януари за мен е ново начало и преди всичко надежда. Последните две години изпратих с огромно облекчение, че са свършили и са зад гърба ми. Настоящата 2016 приемам като бял лист, на който изцяло от мен зависи какво ще се нарисува, а определено съм с идеята за пъстроцветна картина в слънчеви тонове. Имам амбициозна програма тази пролет да духна своите 35 свещички върху торта усмихната, силна, с по-позитивен дух в по-здраво тяло.

Дребните неща в ежедневието често са определящи за разположението на духа. Сами сме отговорни за това, всеки ден да ни се случва нещо, което да ни усмихва. В ден като днешния – мразовит и мрачен, докато съставях план за статиите, които ще напиша този месец за правния си блог, си доставих удоволствие с чаша вино (ей така, по никое време) и брускети с хамон, рукола и сушени домати. Ето на това му казвам аз хубав понеделник! 🙂

Ще разкажа малко за хамона. В буквален превод от испански хамон означава планинска шунка. Това е вид сухо сушена шунка, приготвена от задния бут на прасе от породата Иберийска свиня. Ключът към качеството на хубавия хамон са хубавите жълъди и широките площи, по които свинете пасат. Различните видове шунка носят имената на храната, с която се хранят иберийските шопари.

Най-евтината шунка – „хамон иберико де пиенсо”, е от бутовете на свине, хранени само с жито и отглеждани при неспецифични условия, чието месо зрее и съхне за двадесет и четири месеца или по-малко. Средният клас се казва „хамон иберико де ресебо” и се произвежда от свине, хранени с различни зърнести храни, предимно пшеница, и извеждани на паша, където се хранят с жълъди. Най-хубавата и скъпа испанска шунка е тип „хамон иберико де бейота”, което означава „шунка от жълъди”. Това се дължи на специална диета, на която се държат свинете, чиято мръвка се приготвя за цели тридесет и шест месеца в специални условия.

Географското положение се оказва ключово за най-скъпия испански деликатес, защото се приготвя от местна иберийска порода шопари с дълги и здрави крака, които подобно на дивите свине живеят на открито в близост до дъбови гори. На хектар земя се отглеждат не повече от петнадесет глави, защото всяко животно поглъща по 8-10 кг жълъди за един ден, като свинете ядат само сърцевината на жълъда, а черупката изплюват. Важно е животните да се движат, докато се хранят, за да се образува по-месесто туловище, а мазнината от врата да изпълни мускулите по цялото тяло, така че мръвките да са по-хубави. В края на есента, когато пашата вече приключва, свинете се заколват, преди да настъпи неподвижният им период и затлъстяването. Прасетата се угояват дванадесет месеца и теглото им достига 160-180 кг. След това идва време за майсторското отглеждане на големите бутове. Нужно е миене, мариноване, сушене, подправяне и зреене. Месото се обработва с висококачествени морски соли и престоява две седмици в хладилна камера на температура малко над нулата. Когато този период приключи, солта се изчиства и за 3 месеца температурата бавно се повишава до двадесет градуса. Зреенето продължава от началото на зимата до края на лятото, за да може с покачването на температурата мазнината да се разнесе добре в тъканите. Когато зреенето приключи, хамонът отлежава в специални хранилища, където месото се изсушава в продължение на двадесет и четири месеца, губи от теглото си, като в края на периода един бут тежи 7-8 кг. 

Хубавият хамон има превъзходен аромат и е богат на аминокиселини, желязо, цинк и витамини. Шунката се поднася със стайна температура, нарязана на много тънки ленти, така че ароматът да се усеща по-силно, а месото да се топи в устата.

Продуктите:

1 бр. пълнозърнеста франзела

7-8 резена хамон

шепа рукола

4-5 мариновани сушени домати

Приготвяне:

Франзелата се нарязва по диагонал и се запича за няколко минути на грил. Всяко парче се намазва се със зехтина, в който са мариновани доматите. Отгоре се слага накъсан хамон, рукола и наситнени мариновани домати.

Съчетава се идеално с чаша вино и приятна компания!

брускети с хамон

Брускети с хамон, рукола и сушени домати

брускети с хамон

Хамон от близо

брускети с хамон

Вкусотия

Брускети с хамон
Порции 2
Отпечатване
Време за готвене
10 min
Време за готвене
10 min
Продукти
  1. 1 бр. пълнозърнеста франзела
  2. 7-8 резена хамон
  3. Шепа рукола
  4. 4-5 мариновани сушени домати
Инструкции
  1. Франзелата се нарязва по диагонал и се запича за няколко минути на грил. Всяко парче се намазва се със зехтина, в който са мариновани доматите. Отгоре се слага накъсан хамон, рукола и наситнени мариновани домати.
Защо не?! http://mirenaancheva.com/

1 Коментар

  1. Pingback: Ориз с гъби и хамон - Защо не?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *