Пилешки гърди със сладко от люти чушки

Доста време ми отне да започна да приготвям печени пилешки гърди по начин, при който не се налага употребата на длето, трион или бензинопил, за да бъдат разрязани и нечовешко придъвкване, за да бъдат изядени 🙂

Ето и моите стъпки при печенето на това месо:

  1. Обезципяване – по гладката част от пилешките гърди има една много тънка ципа, която задължително отстранявам.
  2. Мариноване-мисля, че не е толкова важно в какво ще се маринова, колкото самото киснене в марина. При мен тя често варира от съвсем семпла – зехтин, соев сос и черен пипер, до „бъркоч“ с 10-12 съставки. Каквато и да е маринатата, пилешките гърди трябва да са в нея минимум 2 часа.
  3. Темпериране – месото трябва да се извади от хладилника достатъчно време преди готвенето му, за да придобие стайната температура. Не бива от хладилника веднага да скача в тавата/тигана/скарата. Тази наглед маловажна стъпка всъчност е от голямо значение за крайния резултат.
  4. Печене във фурна на 220-230 градуса. Години наред печах пилето на 180 градуса, за да не изсъхне. Голяма грешка. На пилешките гърди се оказа, че им трябва висока температура.
  5. Печене докато вътрешната температура на пилешките гърди достигне 60 градуса. Откакто зарязах метода „на око“ и започнах да ползвам термометър за месо, разочарованията ми с печенето се сведоха до минимум.
  6. 10 минути почивка под капак – след като месото е изпечено, го оставям за десетина минути под капак и след това го режа.

Днешната рецепта включва и една супер съставка – сладко от люти чушки. Използвам това от серията „Родна стряха“ на Лидл – прекрасно е.

Вече описах стъпките за приготвяне на месото и сега ще напиша само съставките на маринатата. Количествата на сместа за мариноване трябва да са съобразени с количеството месо така, че месото да се омаже добре без да плува в марина.

Продукти:

Черен пипер

Пушен червен пипер

Сух босилек

Джинджифил

Канела

Соев сос

Лимонов сок

Дижонска горчица

Сладко от люти чушки

Зехтин

При сервиране на месото добавям върху него още сладко от люти чушки, защото по мое мнение то никога не е в повече J

Гарнитурата може да е всякаква, но понеже вкъщи „отглеждаме“ мускули, в тази чиния има още протеин от яйцето, въглехидрат от зелената маруля и здравословни мазнини от зехтин и кедрови ядки.

Пилешки гърди със сладко от люти чушки

Пилешки гърди със сладко от люти чушки

Пилешки гърди със сладко от люти чушки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *