Импровизация на тема Омлет

Трудно ми е да нарека това рецепта, защото то не е . По-скоро е идея за много бърз обяд или вечеря, в ден с претъпкан график или такъв без настроение за заседяване в кухнята.

Преди години бях попаднала на статия за „тайната“ на перфектния омлет и откакто спазвам препоръките, които прочетох в нея, нямам злощастни изпълнения. А ето ги и тях:

Желаният брой яйца се разбиват интензивно с вилица до пълното смесване на белтъка и жълтъка и получаване на пяна. (Около половин минута блъскате с вилицата докато ви се отвърти ръката 🙂 ) Към разбитите яйца се добавят една – две супени лъжици ледена вода и се разбърква отново. Не пропускайте водата, звучи маловажно, но не е.

Тиганът се нагорещява силно, намаслява се с парче масло (не с олио или зехтин) и разбитите яйца се изсипват в средата на тигана. Сместа се оставя да се разлее в тигана свободно без същият да се разклаща, раздрусва или мести от котлона под каквато и да е форма.

Минута по-късно с слага всичко, което сте решили да е част от омлета и щом започне да изглежда поопечен (3-4 минути според силата на котлона) се захлюпва на половина или се навива на руло (въпрос на предпочитание и възможности) и се пече още малко докато яйцата не изглеждат течни.

В моя случай омлетът е направен с 5 яйца, около 40 гр. натрошено фета сирене, няколко слайса прошуто и италиански салам Милано и шепа рукола.

Буквално от първото отваряне на хладилника до сервирането в чинията, времемто е 10 минути. Добавете и минута да си налеете чаша вино, защото заслужавате 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *