шоколадови чийз гофрети

Шоколадови чийз гофрети и Св. Валентин през моите очи

Меко казано е, че не харесвам празника Св. Валентин. И не защото не познавам любовта или тя не присъства в живота ми. Не, далеч не е така. Просто тази напудрена, захаросана, облечена в шумоляща лъскава опаковка и лишена от съдържание помпозност на преекспонирани чувства ме влудява.
Веднага след свалянето на коледната украса отвсякъде започват да се натрапват сърца и да пърхат херувимчета. То не са бонбони-сърчица, любовни кексчета и торти, захарни сърца на клечка, плюшени възглавнички, целият животински свят, ушит от булана и стискащ символи на любовта във всевъзможни форми и размери, любовни сувенири, картички с готово напечатано обяснение във вечна вярност, помпозни билбордове със сладникави обяснения или предложения за брак, специални куверти „За двама“ дори в кварталната шкембеджийница и не мога да не спомена и неизменната празнична брошура на Лидл, със специални Свети-валентински гащи, която всяка година намирам в пощенската си кутия и всяка година при вида й ми се повдига!

Друга екстра през февруари е, че към почти всяка покупка клиентът получава и бонус презерватив. Изключение за сега прави само хлебарницата, но никога не е късно да започнат да ги подаряват и там.

Безспорно моят фаворит, в целия този индустриализиран водевил, са витрините на магазините за бельо, които биват накипрени като снимачна площадка на нискобюджетен порно филм. Върху легло, което задължително е застлано с яркочервени сатенени чаршафи, се разчекват пластмасови манекени, нерядко със зловещи физиономии или без очи, които са облечени с нощници с пухчета, черни дантелени чорапи и за допълнителен разкош – перли! Романтика! Предлагат се и огромно разнообразие от боксерки на сърчица, купидончета, биберони и слончета. По мое лично мнение е наложително към този вид покупки, освен гореспоменатия задължителен бонус презерватив, да бъде подаряван на клиента и ваучер за консултация с психиатър или направо направление за хоспитализация в психодиспансер.
Винаги изпадам в недоумение, когато някоя моя приятелка ми сподели колко била сюрпризирана от съпруга си с еди-какъв си подарък/изненада. Мигом в мен напира крещящият въпрос – Как е възможно да бъдеш изненадан в ден, в който жестовете на внимание са вменени като задължение? Наистина не го разбирам.

Абсолютно убедена съм, че и огромна част от мъжете споделят моята ненавист към този „празник“, но под страх, че ако не се трансформират тутакси в Ромео и не избухнат в любовни пламъци, жестове и армагани към своята Жулиета, деветте кръга на ада ще им се сторят като релаксираща почивка в сравнение с това, което ги очаква в следващите минимум 365 дни, горкият силен пол преглъща егото си и се напъва всячески да зарадва милото/котето/патето. Освен това Ромео изиграва, достойно за Оскар, и сцена на захлас и превъзбуда от „изненадващия мил жест“, които получава насреща от Жулиета. Идилия!
Аз вярвам в делничната любов. В онази, която не е претенциозна, натрапчива и на показ, но остава да съществува и след края на живота. Онази любов, която е скрита в дребното скарване, че ходиш леко облечен, когато навън е студено, в одеялото с което той/тя внимателно те завива, когато си заспал пред телевизора, в аромата на кафе, приготвено точно както го обичаш, докато сутринта си измиеш лицето и зъбите, в едно дъхаво лале, подарено в обикновения делник, в онази топла и силна прегръдка, която те успокоява и ти казва „Всичко ще бъде наред“ в момент на слабост. Вярвам в делничната любов и определено не ми е нужен конкретен ден от календара, в които да се чувствам обичана и обичаща.

Ето и рецептата за един Не Свети-валентински десерт – несъвършен, делничен, но с наситен и запомнящ се вкус! Шоколадови чийз гофрети, посветени на една среща, в делничен ден, преди осем години!

Продуктите:

5 броя малки правоъгълни гофрети

500 мл. прясно мляко

130 мл. крем за мазане „Пилос“ на Лидл

100 гр. натурален шоколад

50 гр. орехи

1 пакетче шоколадов пудинг „д-р Йоткер“

ягоди и листенца мента за декорация

За импровизираните формички:

1 лист дебела хартия формат А4

2 листа с размер А4 домакинско алуминиево фолио

телбод

Приготвяне:

Листът хартия се нарязва по дължина на 5 ленти с еднаква дебелина – около 4-5 см. Аз използвах корица от списание.

Всяка лента се прегъва според размера на гофретата, така, че да се получат „стени“ около гофретата. Бигованата хартия се овива в алуминиево фолио и „стените“ се скрепяват около гофретата с телбод.

шоколадови чийз гофрети

Изработване на „стените“

шоколадови чийз гофрети

„стените“ са монтирани

200 мл. прясно мляко се загряват на котлона до завиране. Котлона се намалява на средна степен и с добавя крема за мазане. Бърка се докато се разтопи напълно. Добавя се шоколадът и бъркането продължава докато се разтопи и той.

Пудингът се разтваря в останалото прясно мляко и се добавя към сместа на котлона. Разбърква се докато кремът се сгъсти – около 5 минути.

Орехите се нарязват на едро и се поръсват върху гофретите. Отгоре се разпределя и охладеният, но леко топъл крем. Чийз гофретите се слагат да стегнат в хладилник за поне 2 часа.

шоколадови чийз гофрети

Готови за стягане в хладилника

Непосредствено преди сервиране „стените“ се махат и десертът се декорира с ягоди и свежа мента.

шоколадови чийз гофрети

Десертът е декориран

шоколадови чийз гофрети

Поглед отгоре

шоколадови чийз гофрети

Макро кадър с посвещение 😉

Шоколадови чийз гофрети
Порции 5
Отпечатване
Време за приготвяне
10 min
Време за готвене
10 min
Общо време
20 min
Време за приготвяне
10 min
Време за готвене
10 min
Общо време
20 min
Продукти
 1. 5 броя малки правоъгълни гофрети
 2. 500 мл. прясно мляко
 3. 130 мл. крем за мазане „Пилос“ на Лидл
 4. 100 гр. натурален шоколад
 5. 50 гр. орехи
 6. 1 пакетче шоколадов пудинг „д-р Йоткер“
 7. Ягоди и листенца мента за декорация
За импровизираните формички
 1. 1 лист дебела хартия формат А4
 2. 2 листа с размер А4 домакинско алуминиево фолио
 3. Телбод
Инструкции
 1. Листът хартия се нарязва по дължина на 5 ленти с еднаква дебелина – около 4-5 см. Аз използвах корица от списание.
 2. Всяка лента се прегъва според размера на гофретата, така, че да се получат „стени“ около гофретата. Бигованата хартия се овива в алуминиево фолио и „стените“ се скрепяват около гофретата с телбод.
 3. 200 мл. прясно мляко се загряват на котлона до завиране. Котлона се намалява на средна степен и с добавя крема за мазане. Бърка се докато се разтопи напълно. Добавя се шоколадът и бъркането продължава докато се разтопи и той.
 4. Пудингът се разтваря в останалото прясно мляко и се добавя към сместа на котлона. Разбърква се докато кремът се сгъсти – около 5 минути.
 5. Орехите се нарязват на едро и се поръсват върху гофретите. Отгоре се разпределя и охладеният, но леко топъл крем. Чийз гофретите се слагат да стегнат в хладилник за поне 2 часа.
 6. Непосредствено преди сервиране „стените“ се махат и десертът се декорира с ягоди и свежа мента.
Защо не?! http://mirenaancheva.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *