еклери с мента

Еклери с мента

Страстната събота у дома наистина се оказа страстна. Идеята за семейно боядисване на яйца звучи доста идилично и вероятно като сюжет от филм или реклама би довела зрителя до умиление. Реализацията на същата обаче, в компанията или по-скоро под ръководството на малко дете с Характер, си е направо като сцена от филм на ужасите.

Ето и кратко ръководство как да (не) боядисваме яйца вкъщи и обяснение защо няма да видите от мен снимки на такива!

Стъпка първа – подготовка. На детето поне седмица по-рано започва да се обяснява подробно и описателно как яйчицата се боядисват мнооого внимателно и спокойно и с активната помощ на поне един възрастен.

Стъпка втора – опаковане. Кухненският остров се увива старателно с промишлено фолио, минимум на два пласта, за да оцелее при предстоящата цветно-малаза вакханалия. За всеки случай, отгоре се застила и с няколко пласта хартия. (За сефте се зарадвах на стотиците брошури, които заливат пощенската ни кутия. Обмислихме да опаковаме и пода около острова, но после ни заля вълна от оптимизъм и се ограничихме само до махането на близкостоящия килим.)

Стъпка трета – родителите си лепват по една усмивка и започват да демонстрират ритуала по лежерно потапяне на яйце в бурканче с багрило.

Няколко секунди по-късно, превъзбудено от многото буркенчета с боя зверче, започва буквално да хвърля яйцата в боята и после настървено да разбърква с лъжица на обороти, с които не разполагат дори и най-мощните центрофуги на пералня. Усмивките на родителите започват да придобиват отчетливи форми на гримаса, но и двамата понасят сцената стоически, в името на създаване на мили детски спомени за отрочето си.

Идилията рухва минути по-късно, когато малкият творец решава, че бурканите с боя трябва да бъдат преместени на дивана. Тук вече родителските напъни за стоицизъм рухват и боядисването на яйцата приключва с рев, тръшкане и истерия.

Епилог: Мисията за „мил детски спомен“ е изпълнена. Имаме точно 45-секундно клипче как Кари боядисва яйце в червено и бърбори с въодушевление как утре ще правим „чук-чук“ с него. За случилото се след тези 45 секунди на блаженство ще помним само аз и баща й, но с времето този спомен ще избледнее и ще се трансформира в забавна история за внуци 🙂

Преди няколко дни за първи път направих еклери. Не знам защо винаги съм мислела, че това си е трудна и много пипкава работа. Оказа се точно обратното. Съставките се броят на пръстите на едната ми ръка и изпълнението е по силите дори на новак в кухнята. Аз направих класически вариант на еклери с ванилов крем и такива в мой стил – с пълнеж от крема сирене и мента.

Продуктите:

200 мл. прясно мляко

100 гр. масло

125 гр. брашно

3 големи яйца

1 пакетче крема сирене

2 ч.л. кафява захар

10-12 листенца прясна мента

За поднасяне:

Домашно сладко от ягоди

Пресни ягоди

Свежа мента

Приготвяне:

Млякото и маслото се загряват на котлон до завиране. Пресятото брашно се добавя наведнъж и се бърка с дървена лъжица докато се получи лепкаво тесто. Сваля се от котлона и се оставя да се поохлади за около 10-15 минути.

Яйцата се разбиват едно по едно и се добавят към тестото. След всяко яйце се бърка енергично до пълното му усвояване от тестото.

Тава се застила с хартия за печене. С помощта на лъжица се взима малка топка от тестото и се поставя върху хартията. Леко се притиска с пръст ако се образуват връхчета. Тестото се деформира при печене, така че не е нужно да се стараете формата да е идеално кръгла.

Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути. По време на печенето не бива фурната да се отваря, защото еклерите ще спаднат.

Крема сиренето се смесва със захарта и наситнената мента. Сместа се разбива за няколко секунди в кухненски чопър.

След като еклерите се охладят се разрязват с остър нож и в естествено образувалата се в тях кухина се пълнят с крема.

еклери с мента

Пълнежът

Поднасят се със сладко от ягоди, пресни ягоди и листенца свежа мента.

еклери с мента

Еклер с мента и ягоди

Еклери с мента
Порции 25
Отпечатване
Време за готвене
1 hr
Общо време
1 hr
Време за готвене
1 hr
Общо време
1 hr
Продукти
 1. 200 мл. прясно мляко
 2. 100 гр. масло
 3. 125 гр. брашно
 4. 3 големи яйца
 5. 1 пакетче крема сирене
 6. 2 ч.л. кафява захар
 7. 10-12 листенца прясна мента
За поднасяне
 1. Домашно сладко от ягоди
 2. Пресни ягоди
 3. Прясна мента
Инструкции
 1. Млякото и маслото се загряват на котлон до завиране. Пресятото брашно се добавя наведнъж и се бърка с дървена лъжица докато се получи лепкаво тесто. Сваля се от котлона и се оставя да се поохлади за около 10-15 минути.
 2. Яйцата се разбиват едно по едно и се добавят към тестото. След всяко яйце се бърка енергично до пълното му усвояване от тестото.
 3. Тава се застила с хартия за печене. С помощта на лъжица се взима малка топка от тестото и се поставя върху хартията. Леко се притиска с пръст ако се образуват връхчета. Тестото се деформира при печене, така че не е нужно да се стараете формата да е идеално кръгла.
 4. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути. По време на печенето не бива фурната да се отваря, защото еклерите ще спаднат.
 5. Крема сиренето се смесва със захарта и наситнената мента. Сместа се разбива за няколко секунди в кухненски чопър.
 6. След като еклерите се охладят се разрязват с остър нож и в естествено образувалата се в тях кухина се пълнят с крема.
 7. Поднасят се със сладко от ягоди, пресни ягоди и листенца свежа мента.
Защо не?! http://mirenaancheva.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *