връх Чумерна

Връх Чумерна

Беше време, когато приоритетно върхове за покоряване в програмата ми за почивни дни бяха овършаването на всички магазини в мола и изпиването на несметен брой сладки коктейли, от висотата на 15 сантиметров ток. Не знам помъдрях ли с годините, оглупях ли, но това вече е безвъзвратно отминало време.

Дестинация номер 2, след Хотнишкия водопад, в уикенд програмата ни, беше връх Чумерна. Намира се в Средна Стара планина и със своите 1536 метра е първенецът в Елено-Твърдишкия дял на планината. Южните склонове са стръмни и са прорязани от дълбоки речни долини, северните са полегати и с букови гори.

Ниe избрахме маршрута по северния склон с начална точна Твърдишкия проход. Асфалтов път ни отведе на разстояние 2 километра до хижа “Чумерна”. Там стартирахме пешеходния преход до хижата и върха.

връх Чумерна

Последни метри от асфалтовия път

Прехода до хижата е по трошесто-каменна пътека, сред прохладата на прекрасни букове и нацъфтели диви цветя, напитени от безброй жужащи пчели и пърхащи наоколо пеперуди. Абсолютен антипод на делниците в големия град и чудесен начин за прочистване на ума.

връх Чумерна

връх Чумерна

връх Чумерна

връх Чумерна

Хижа “Чумерна” е на надморска височина 1446 метра. На поляната пред хижата има новоизградени много приятни барбекю, маси и пейки от дънери. Понеже времето започна да се разваля, минахме транзит през хижата и се отправихме към финалната ни точка.

От хижата до върха прехода отнема около час, без екстремно катерене, но пък с пленителни пейзажи.  А на самия връх гледката е зашеметяваща.

Жителите от региона твърдят, че при ясно време може да се види две трети от територията на страната ни – Пирин, Рила, Родопите, та чак до Дунав и Черно море. Ние чак толкова ясно време не случихме, но панорамата, която се ширна пред очите ни си струваше всяка крачка нагоре по планината и потта по гърба.

връх Чумерна

връх Чумерна

връх Чумерна
връх Чумерна

 

връх Чумерна

връх Чумерна

Признавам си, че все по-рядко имам повод да се почувствам горда, че съм българка,че при всяка възможност гледам да се кача в самолет и да ходя да благоговея пред чуждоземни красоти, че понякога се питам какво правя още тук, но онези минути, прекарани там, на върха, ме заредиха с енергия, която само Домът може да даде, усещане за принадлежност и връзката с кръвта и земята.

Хубава, хубава си, Българийо!

връх Чумерна

 

3 коментара

  1. Pingback: Хотнишки водопад - Защо не?!

  2. Здравейте, бихте ли ми казали има ли някаква табела на разклона за хижа Чумерна от твърдишкия проход. Оттам, имам предвид разклона, ли се тръгва пеша и какво е горе-долу разстоянието до самата хижа. Благодаря предварително.

    1. Привет!
      Имам спомен, че има табела. Разлконът е Т образен, има място за паркиране на широк банкет. Около час беше преходът до самата хижа, но имайте предвид, че ние се спираме често по пътя, защото аз се захласвам по всякакви трънаци и буболечки 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *